Testimonials 2021

SOFIE CLAERHOUT
PHD IN DE FORENSISCHE GENETICA
WINNAAR VLAAMSE PHD CUP 2021
 

"Zonder te overdrijven biedt de Vlaamse PhD Cup jonge onderzoekers dé sleutel om heel wat gesloten deuren te openen. Door de intensieve mediatraining leer je onder andere om boeiend te schrijven, kort en krachtig te pitchen, duidelijke interviews te geven en vol zelfvertrouwen op het podium te staan. Het creëert dé unieke kans om onderzoek snel naar het brede publiek te brengen - en met snel bedoel ik enorm snel en met breed, enorm breed.

Wat ik allemaal mocht meemaken dankzij de PhD Cup? Tientallen interviews voor zowat elke krant die ik ken, van De Juristenkrant en De Krant van West-Vlaanderen tot De Standaard, Knack en zelfs National Geographic Magazine. Ik mocht met mijn CSY-onderzoek maar liefst drie keer de hoofdrol spelen in TV-reportages van VRT Laat Journaal, Focus WTV en NPO Radio 1. Verder was ik vier keer op zowel nationale als internationale radio te horen, mag ik meedoen aan twee podcasts én contacteerden spontaan drie uitgeverijen mij met de unieke kans om mijn eigen publieksboek uit te brengen. Naast de zeven lezingen voor verenigingen en scholen, werd ik ook reeds drie keer uitgenodigd als keynote speaker op internationaal gekende conferenties. En dan spreek ik nog niet over mijn nominatie als ‘Krak van Kortrijk’ en de honderden berichtjes, felicitaties en zelfs cadeautjes die ik kreeg van familie, vrienden en mensen waar ik naar op kijk zoals prof. Jean-Jacques Cassiman, Bart Schols, De Volksjury en Faroek Özgünes. Zo kreeg ik bloemen van KU Leuven rector Luc Sels, bloemen van de burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe, een leerrijk boek van econoom Geert Noels en kaartjes van onder andere Hilde Crevits, Ben Weyts en Kelly Detavernier. En uiteindelijk kwam ik door de PhD Cup in sneltempo in contact met het kabinet van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om te spreken over het implementeren van mijn CSY-onderzoek in de verouderde DNA wetgeving – mijn ultieme doel.

Het was fantastisch om vier jaar doctoraatsonderzoek op deze manier af te sluiten en te bekronen, zeker in deze COVID tijden waar er helaas maar een beperkt aantal mensen op mijn publieke verdediging mochten aanwezig zijn. Uiteindelijk gaf het ook een geweldige boost aan mijn postdoctoraal onderzoeksproject en doet het mij alleen maar verlangen naar wat er mij nog allemaal te wachten staat in de toekomst. Hoe dan ook, mocht ik die avond niet met de PhD cup naar huis geweest zijn, dan was het nog steeds een prachtige, unieke ervaring waar ik heel wat heb bijgeleerd en waar ik vijftien andere enthousiaste onderzoekers mocht leren kennen. 

Wetenschapscommunicatie staat hoog op mijn lijstje. Waarom onderzoek doen zonder erover te communiceren? En als je dat doet, dan leert de PhD cup je om dat vlot en helder te doen. Prachtige ervaring – een echte aanrader."

Meer over Sofie Claerhout
Bekijk een journaalitem over het onderzoek van Sofie Claerhout
 


 

JONAS VANDICKE
PHD IN BIO-INGENIEURSWETENSCHAPPEN
ZILVEREN MEDAILLE PHD CUP 2021 


"Als iemand me vraagt ‘Hoe was het om mee te doen met de PhD Cup?’ beginnen mijn ogen nog altijd te blinken. Het was een onvergetelijke ervaring, op alle vlakken. Voor de PhD Cup had ik al wel eens meegedaan met wetenschapscommunicatiewedstrijden, maar de PhD Cup sprong er bovenuit. De 4 dagen mediatraining die je krijgt zijn echt een eye-opener, zelfs als je al wat ervaring met presentaties hebt. De zaken die ik daar geleerd heb waren niet alleen nuttig tijdens de PhD Cup wedstrijd zelf, maar waren ook meteen toepasbaar in mijn job buiten de academische wereld.
 
Naast de inhoud van die mediatrainingen krijg je er ook nog eens een heel hechte vriendengroep bij, die allemaal dezelfde passie voor wetenschap hebben. Zelden heb ik zo’n constructieve workshops gezien, waar iedereen creatief meedacht en even veel enthousiasme had voor iemand anders’ onderzoek als voor hun eigen onderzoek. Na de PhD Cup finale had iedereen dan ook het gevoel: Hier stopt het niet, wij spreken sówieso nog eens af.
 
Dankzij de PhD Cup is ook één van mijn jongensdromen in vervulling gegaan. Tijdens de mediatraining en de finales krijg je heel wat contacten in de mediawereld, en zo is Koen Wauters van de VRT mijn onderzoek op het spoor gekomen. Een week na de PhD Cup finale kreeg ik telefoon van hem met de vraag of hij eens een reportage mocht komen draaien. Eén uur filmen in een random maïsveld later zat het er al op, en diezelfde dag nog kwam de reportage in het VRT Journaal. In het binnenlands nieuws, tijdens het meest bekeken journaal van de week. Kippenvel-moment. En dat dankzij de PhD Cup!" 

Meer over Jonas Vandicke
Bekijk een journaalitem over zijn onderzoek


 

Benjamin claessens 
PHD IN INGENIEURSWETENSCHAPPEN
Bronzen medaille phd cup 2021


“De Vlaamse PhD Cup is een geweldige ervaring! Voor mij is het altijd een uitdaging geweest om complex en soms heel abstract onderzoek uitgelegd te krijgen op een verstaanbare manier. De unieke workshops die deel uit maken van het traject, hebben mij de tools aangereikt om dit te kunnen doen. Mijn schoonvader, die eerder heel mijn doctoraat had nagelezen, begreep eindelijk waar het over ging. Daarnaast was er de geweldige, open sfeer tussen de kandidaten, waardoor we ook veel hadden aan de feedback van elkaar.

Ik was enorm verrast door de respons na mijn deelname. Plots kreeg ik aanvragen voor radio-interviews, lezingen of om stukken te schrijven voor tijdschriften en werd gebeld door journalisten. De PhD Cup is een unieke kans om jouw onderzoek in de kijker te zetten.

Wetenschapscommunicatie geeft een enorme voldoening. Via de PhD Cup krijg je de kans om je passie te delen met veel meer mensen dan enkel academici uit je eigen cirkel. Het houdt je onderzoek scherp en relevant, want vaak zijn de meest naïeve vragen de beste. Ik had weinig ervaring met wetenschapscommunicatie tijdens mijn doctoraat, maar de PhD Cup heeft bij mij de vlam zeker aangestoken. Niet twijfelen om in te schrijven, gewoon doen!”

Meer over Benjamin Claessens

Beluister een interview bij Radio 1 - Nieuwe Feiten


 

Chanelle delameillIeure
phd in de geschiedenis


"Meedoen aan de Vlaamse PhD Cup in 2021 was een onvergetelijke en intense ervaring. Als onderzoeker ben je vooral bezig met academisch output, niet met hoe je op een toegankelijke en geanimeerde manier kan spreken en schrijven voor een breed publiek. Dankzij de PhD Cup denk ik bewuster na over wetenschapscommunicatie, maar ook in een academische setting pas ik de vele tips nog steeds toe; van de ‘powerpose’ tot de stemoefeningen en het denken van PAU-ZE tussen twee zinnen tijdens een presentatie.

Hoewel ik in de halve finale ben gestrand, heb ik dankzij mijn deelname talloze workshops van journalisten, presentatiecoaches en een logopediste kunnen volgen, een fantastisch cadeau waar ik heel dankbaar voor ben. Het leverde me een aantal radio-interviews en lezingen op.

Bovendien legde ik het uitdagende PhD Cup-traject af met vijftien interessante medekandidaten. We vormden al snel een hechte groep; hen leren kennen en met hen brainstormen over de rol van wetenschappers in de maatschappij, maakte de PhD Cup nog meer de moeite waard. Ik zou me zo opnieuw inschrijven!" 

Meer over Chanelle Delameilleure

Beluister een interview bij Radio 1 - Interne Keuken


 

Mathias Peirlinck
PhD in de biomedische ingenieurswetenschappen


“Daar zit je dan plots op een dinsdagochtend in een kleine radiostudio in Gent. Je staat plots in rechtstreeks contact met Lieven Vandenhaute van Nieuwe Feiten. Je stem weerklinkt doorheen de radio’s in heel Vlaanderen en je mag uitleggen waar je de laatste jaren als onderzoeker dag in dag uit aan gewerkt hebt. Was ik daar klaar voor? Neen. Werd ik daarvoor klaargestoomd? Absoluut.
 
Via de PhD Cup kreeg ik een uitermate interessante spoedcursus hoe ik klaar en duidelijk mijn onderzoek kan uitleggen aan het grotere publiek. Het was een voorrecht om van een hele reeks experts en trainers de kneepjes van boeiende en efficiënte (wetenschaps)communicatie te leren. Daarenboven word je gedurende de PhD Cup ook helemaal ondergedompeld in het uitermate boeiende onderzoek van al je medekandidaten. Het was heel fijn om onderzoekers buiten mijn eigen vakgebied te leren kennen. 
 
Leg je dus maar al te graag jouw doctoraatsonderzoek in geuren en kleuren uit gedurende een gezellige babbel met een van je vrienden op café? Schrijf je dan in voor de PhD Cup en schaal dit op naar een groter publiek. Deze ervaring is echt een buitenkans.”

Meer over Mathias Peirlinck
Beluister een interview bij Radio 1 - Nieuwe Feiten


 

JASPER VAN HOORICK
PHD IN DE CHEMIE


"De PhD Cup: een prachtig initiatief! Los van het wedstrijdelement was dit een van de nuttigste ‘opleidingen’ die ik in heel mijn carrière gevolgd heb. Leren presenteren, schrijven voor een ‘normaal’ publiek, hoe de pers te woord staan. Dit zijn allemaal zaken waar je als wetenschapper in het algemeen weinig stil bij staat. Toch zijn het dikwijls net deze zaken die jouw onderzoek de boost kunnen geven die het verdiend. Het gaat in de wereld uiteindelijk meestal nog steeds over hoe je het verkoopt. Ook al heb je het meest baanbrekende onderzoek ooit, als je het niet in mensentaal kan uitleggen zal dit hoogstwaarschijnlijk enkel naar waarde geschat worden door de specialisten in jouw niche. Tijdens de 4 dagen mediatraining maakten we met de andere kandidaten dan ook dikwijls de bedenking dat deze training reeds heel nuttig zou zijn in een vroeg stadium van je PhD. Hoeveel PhD studenten denken er bijvoorbeeld aan om een nieuwe publicatie in een persbericht te gieten om dit naar het brede publiek te communiceren? Ik alvast niet…

Ook in mijn huidige traject, namelijk de oprichting van de spin-off BIO INX, bleek de opgedane kennis extreem nuttig voor het schrijven van persberichten en pitches. Als je investeerders wil overtuigen, kom je immers best met een goed verstaanbaar verhaal over de brug, in plaats van een complexe wetenschappelijke uitleg. 

Naast de nuttige opleiding is ook het wedstrijdelement natuurlijk mooi meegenomen. Het is altijd interessant om in contact te komen met mede wetenschappers uit allerlei disciplines. Het leuke was hier dat het wedstrijd element zelden voelbaar was onder de kandidaten. Ondanks de verschillende achtergronden was het een hele toffe bende om de 4 dagen mediatraining mee te volgen. En als kers op de taart de uiteindelijke finale, professioneel georganiseerd voor een volle zaal. Los van deze ervaring is ook het beeldmateriaal en de cartoon achteraf een prachtige bekroning van je werk. Bovendien bleek dit ook al extreem nuttig in mijn professionele omgeving als ik bijvoorbeeld studenten warm probeer te maken voor de wondere wereld van het 3D bioprinten. 

Kortom, niet twijfelen: gewoon inschrijven!" 

Meer over Jasper Van Hoorick
 


 

ROBIN BONNÉ
PhD IN DE BIOFYSICA

“Wat een fantastische ervaring om mee te doen aan de PhD Cup. Ik kan het zonder twijfel een van de hoogtepunten van mijn doctoraat noemen. Het feit alleen al om te mogen presenteren voor een groot publiek en een jury was het waard, maar de aanloop ernaartoe was dat des te meer. Je leert zoveel bij over de structuur van de perfecte pitch, het stemgebruik dat de boodschap het beste doet overkomen, en het omgaan met lastige journalistieke vragen.

Daarnaast was het ook gewoon ontzettend leuk om te doen. Je creëert meteen een hechte groep van mensen met dezelfde passie. Je leert van een ander, helpt elkaar omgaan met de stress, en krijgt er een aantal vrienden bij. En dan had ik het nog niet eens over de rondleiding op de VRT.

Maar dé reden om mij in te schrijven was nog steeds de kans om mijn onderzoek voor een breed publiek te kunnen uitleggen. De optredens die we allemaal bij radio, televisie en tijdschriften mochten doen en de vele aanvragen die in de periode nadien volgden, maakten op zijn minst mijn dromen waar. SciMingo vormde daarin de prefecte brug tussen de enthousiaste wetenschapper en de journalist die naar een goed verhaal zoekt.

Kortom: een leuke en leerrijke ervaring met echte mediakansen. Dus euhm, als je op dit moment nog twijfelt om je in te schrijven, lees de bijvoeglijke naamwoorden in deze tekst nog eens even grondig na.”  

Meer over Robin Bonné
Beluister een interview bij Radio 1 - Nieuwe Feiten 


 

JONA BEYSENS
PhD In de ingenieurswetenschappen

"Kom uit je kot! Onder dit motto schreef ik me in voor de PhD Cup 2021. Ik wilde graag leren hoe ik niet alleen mezelf, maar ook alle mensen rondom mij enthousiast kan maken over mijn doctoraat. Want zeg nu zelf, als je doctoraat verdwijnt bovenop de stapel, waarvoor heb je dan al die jaren gewerkt?! De training die we kregen deed er alles aan om dit mogelijk te maken: we leerden hoe je een goede pitch brengt die blijft hangen, je spraak optimaal te gebruiken, een interview te geven, ... Je beseft dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het technische aspect van je doctoraat.

De trainers waren vol enthousiasme en stonden te springen om ons klaar te stomen voor het finale doel: onze pitch van drie minuten voor het grote publiek. De training was zeer interactief, waardoor het ijs in een mum van tijd was gebroken. Al snel heerste er een groepsgevoel, en voerden we interessante discussies met elkaar. Kortom, een geweldige ervaring om je PhD met glans af te werken. Ik zou het zo opnieuw doen. Dus waar wacht je nog op, kom uit je kot :-)"

Meer over Jona Beysens
Beluister een interview bij Radio 1- Nieuwe Feiten