Nieuws

De Universiteit van Vlaanderen nodigde Bert Van den Bogerd, laureaat van de PhD Cup 2020, uit op haar podium. Bekijk hier zijn videocollege "Aardappelen: de remedie tegen blindheid?".

Nieuws

De lichting van de Vlaamse PhD Cup 2021 is bekend. Ontdek de 16 kandidaten hier.

Nieuws

De deadline van de Vlaamse PhD Cup is verstreken, de inzendingen zijn geteld. 56 doctors dingen dit jaar naar een plaatsje in de wedstrijd. Eind augustus maken we de 16 geselecteerden bekend.

Nieuws

Het deelnemersveld van de Vlaamse PhD Cup 2021 oogt opnieuw bijzonder sterk. Ontdek de 56 kandidaten hier.

Nieuws

Hoe leg je complex wetenschappelijk onderzoek uit in mensentaal? Samen met o.a. Radio 1 en Eos daagt SciMingo doctors uit om hun onderzoek in 3 minuten te presenteren.

Nieuws

Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS, is de ambassadeur van de Vlaamse PhD Cup. Nu het wetenschapsnieuws al ruim 1 jaar gedomineerd wordt door corona roept hij jonge wetenschappers uit alle disciplines op om met hun onderzoek naar buiten te komen.

Tien tips voor je populariserend artikel
Tips

Wie wil deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup wacht bij de inschrijving al meteen een stevige uitdaging: leg je onderzoek uit in een populariserend artikel dat als het ware meteen op de website van EOS kan verschijnen. PhD Cup-coach Ann De Ron zet je op weg met deze tien tips.

Artikel

Het is algemeen bekend dat het winnen van de PhD Cup van een PhD-er een instant-beroemdheid maakt. Maar wist je dat er ook beroemdheden zijn die de omgekeerde weg aflegden en doctoreerden?

Nieuws

Scriptie vzw, de organisatie achter de Vlaamse PhD Cup, verandert van naam. ‘We slaan onze vleugels uit onder de naam SciMingo. Met de ambitie om meer dan ooit jonge onderzoekers te coachen in sterke en evenwichtige wetenschapscommunicatie’, zegt coördinator Arnaud Zonderman.

Artikel

Het gaat niet goed met de Europese paling. De vissoort, bij ons vooral bekend van de restaurantklassieker paling in ’t groen, kende de voorbije 40 jaar een drastische terugval. Onderzoekers lanceren een videospel om aandacht te vragen voor deze ernstig bedreigde soort.

Artikel

Voor de publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup werden nagenoeg 4.500 stemmen uitgebracht. Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) schreef met 1.184 stemmen ruim een kwart van die stemmen achter zijn naam en kaapte zo de publieksprijs weg.

Artikel

Illustrator Arnulf boog zich over de onderzoeken van de 8 PhD Cup-finalisten en goot ze in amusante cartoons. Ontdek ze hier.

Artikel

Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om mensen met een hoornvliesaandoening hun zicht terug te geven. Met een heldere pitch over zijn complexe onderzoek won hij zowel de publieks- als de juryprijs.

Artikel

De 16 deelnemers van de Vlaamse PhD Cup 2020 volgden een intensieve mediatraining. Bekijk hier het relaas van die intensieve vierdaagse.

Artikel

In aanloop naar de finale van de Vlaamse PhD Cup belde Radio 2 Antwerpen met finalist Bert Van den Bogerd. Beluister het interview hier.