Nieuws

In de finale van de Vlaamse PhD Cup is er slechts plaats voor 8 onderzoekers. Maar ook het toponderzoek van onze andere acht kandidaten verdient uw aandacht.

Nieuws

De halve finale van de Vlaamse PhD Cup is betwist. Ontdek welke acht onderzoekers een finaleticket in de wacht sleepten. Zij strijden op 19 oktober in Vaudeville (Brussel) voor de PhD Cup 2023.

Nieuws

Het doek gaat op voor de Vlaamse PhD Cup 2023. Ontdek in avant-première welke zestien wetenschappers ten tonele verschijnen om hun doctoraatsonderzoek met de wereld te delen.

Nieuws

Op vrijdag 7 juli verstreek de deadline van de Vlaamse PhD Cup 2023. Zo’n 53 kandidaten dingen dit jaar naar de PhD Cup-trofee. Een tienkoppige jury beoordeelt de komende twee maanden alle dossiers en selecteert op 21 augustus de 16 deelnemers.

Artikel

Alle kandidaatsdossiers voor de Vlaamse PhD Cup 2023 zijn binnen. Ontdek hier de 53 kandidaten en de intrigerende titels van hun gepopulariseerde inzendingen.

Nieuws

SciMingo gaat voor de achtste keer op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen. Rondde jij in de voorbije twee jaar je doctoraat af? Schrijf je dan nu in voor de Vlaamse PhD Cup en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School en krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer.

Tien tips voor je populariserend artikel
Tips

Wie wil deelnemen aan de Vlaamse PhD Cup wacht bij de inschrijving al meteen een stevige uitdaging: leg je onderzoek uit in een populariserend artikel dat als het ware meteen op de website van EOS kan verschijnen. PhD Cup-coach Ann De Ron zet je op weg met deze elf tips.

Artikel

"Hoe weet je welke sport het beste bij jou past?" De Universiteit van Vlaanderen legde de vraag voor aan bewegingswetenschapper Eline Lievens (UGent), winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2022. Bekijk het filmpje hier.

Nieuws

Hoe gaat een radio-, tv- en magazineredactie te werk? Hoe selecteren redacteurs onderwerpen en sprekers? Wat verwachten ze van deze experten? Dat vertellen Mathias D'hondt (Nieuwe Feiten & Het uur van de Waarheid - Radio 1), Kim Verhaeghe (Eos Wetenschap) en Jacotte Brokken (weervrouw - wetenschapscommunicator) jou in deze sessie.

Mediaschool

Bezorgt de gedachte aan een tv of radio-interview je knikkende knieën? Dat is best te begrijpen: zonder ervaring kan een interview best intimiderend zijn. Mits een goede voorbereiding ben je volledig gewapend om een interview goed te laten verlopen. Tijdens de PhD Cup-mediatraining onderwerpt Tim Pauwels (VRT NWS) elke deelnemer aan een kritisch interview en stoomt je zo klaar om je volgend interview vol vertrouwen aan te vatten. 

Mediaschool

In deze sessie leert Gina Peeters je hoe je als onderzoeker je boodschap overtuigend kan overbrengen, zowel op een podium als voor een camera. Daarbij heeft ze zowel oog voor vormelijke (houding, uitdrukking, stemdynamiek, kledingkeuze, ...) als inhoudelijke aspecten (het kort en helder verwoorden van je boodschap). 

Mediaschool

Als onderzoeker moet je vaak in publiek spreken. Jouw fancy Prezi en/of mooie grafieken ten spijt is je stem daarbij het belangrijkste instrument om je boodschap overtuigend over te brengen. Stemcoach Bernadette Timmermans helpt je via deze sessie meer uit je stem te halen.

Presentatietraining
Mediaschool

Tijdens de presentatietraining helpen Hans Van de Water en Toon Verlinden jou je onderzoek te vertalen naar een heldere en overtuigende presentatie, waarmee je scoort op het podium.

Nieuws

Waarom haalt wetenschappelijk onderzoek het nieuws, of net niet? Wat is nieuws?  Waar komt het nieuws vandaan? Hoe checken we dat dan?  Wie maakt de selectie? Op basis van welke criteria? Hoe kan een wetenschapper zelf zijn boodschap bepalen? Op al deze vragen bezorgt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS, jou zijn antwoorden. 

Mediaschool

Als kersverse doctor en onderzoeker word je gevraagd om een artikel te schrijven voor een blad voor praktijkmensen of andere niet-vakgenoten. Ann De Ron biedt je in deze sessie praktische handvaten om een populairwetenschappelijke tekst te schrijven.