Door de klimaatverandering vinden we steeds vaker exotische schimmels op onze landbouwvelden terug
Beschrijving en bestrijding van Fusarium mycotoxine contaminatie in kuilmaïs: van veld tot voederen.
In mensentaal:
ZUIDERSE SCHIMMELS SLUIPEN OP ONS BORDBio
Jonas Vandicke (°1992) doctoreerde in oktober 2020 aan de Universiteit Gent. Hij begon daarna te werken als studiemedewerker Landbouw & Visserij bij Colruyt Group. Hoewel hij intussen uit de academische wereld stapte, zal wetenschapscommunicatie altijd zijn passie blijven. Zo maakt hij sinds 2018 de wetenschapspodcast Koffie Curieus.
Doctoraat in het kort
"Melkkoeien eten dagelijks kilo’s en kilo’s maïs op, die vaak al een tijdje opgeslagen ligt op het erf. Daar kunnen mycotoxines, giftige stoffen geproduceerd door schimmels, in voorkomen. Door het opeten van deze beschimmelde maïs kunnen koeien ernstig ziek worden. Ik ging gedurende 3 jaar langs bij 100 melkveehouders om er stalen te nemen van hun maïs. Daaruit bleek dat mycotoxines in vrijwel elk maïsveld in Vlaanderen voorkomen. Bovendien vinden we, naast de schimmels die we in onze regio gewend zijn, ook steeds vaker exotische schimmels terug, die naar het noorden migreren door klimaatverandering."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"We kennen allemaal de gevolgen van klimaatverandering: hogere temperaturen, meer extreme weersomstandigheden,... Maar die zaken zorgen ook voor heel wat secondaire gevolgen. Eén daarvan is de migratie van schadelijke organismen naar het noorden. Dit doctoraat is daar een nieuw bewijs van."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Ik ben gepassioneerd door wetenschapscommunicatie, omdat ik hoop om ooit voor iemand de 'spark' te kunnen zijn. Iedereen heeft ooit zo iemand gehad: een biologieleerkracht, een TV-presentator, een familielid,... die het vuur om de wereld rondom je te ontdekken aanwakkert."