Sofie Claerhout
Forensische biomedische Wetenschappen

Mijn onderzoek kan voor een doorbraak zorgen in heel wat onopgeloste moordzaken

Nieuwe inzichten in Y-chromosomale variatie voor Forensisch DNA-verwantschapsonderzoek / (ENG) New insights on human Y-chromosomal variation for forensic familial searching

Bio

Sofie Claerhout (°1993) is gefascineerd door genetica, verliefd op genealogie en gedreven door een sterk rechtvaardigheidsgevoel. In haar doctoraat onderzocht ze het enige stukje DNA dat ze zelf niet heeft: het mannelijk Y-DNA. Waarom? Om een laatste redmiddel te bieden bij forensische cold cases. Met haar onderzoek promoveerde Sofie als eerste tot doctor in de Forensische Genetica in België.

Doctoraat in het kort

"Het mannelijk Y-DNA dient als laatste redmiddel om jarenlang vastgelopen moordzaken toch nog op te lossen via grootschalig verwantschapsonderzoek. Omdat het Y-DNA bijna onveranderd wordt doorgegeven van vader op zoon, kunnen we relatief eenvoudig op zoek gaan naar dichte en verre familieleden van de onbekende dader. In mijn doctoraat ontwikkelde ik drie hulpmiddelen om zo snel mogelijk de dader te kunnen identificeren: de ‘CSYseq’, de ‘Ysurnames’ en de ‘YMrCA’."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het is voor de nabestaanden en de maatschappij enorm belangrijk om moordzaken op te lossen en de dader niet ongestraft rond te laten lopen. Mijn onderzoek kan eindelijk voor een doorbraak zorgen bij heel wat tot op vandaag slepende mysteries." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"“Kennis is macht, kennis delen is kracht”. Het is belangrijk om mensen te informeren dat er in België nog steeds onopgeloste moordzaken bestaan. En het is nóg belangrijker te delen dat er een mogelijkheid is om onbekende daders te identificeren, maar dat we vooralsnog beperkt zijn door de Belgische wetgeving."

VIDEO PITCH