Mathias Peirlinck
Biomedische Ingenieurstechnieken

Met de virtuele organen die ik in m'n doctoraat ontwikkelde zetten we een belangrijke stap naar de gepersonaliseerde geneeskunde van de toekomst

Het overbruggen van spatiotemporele schalen in biomechanische modellen voor levende weefsels: van de contracterende slokdarm tot hartgroei

Bio

Mathias Peirlinck (°1990) behaalde in 2019 zijn doctoraat in de biomedische ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent, waar hij het biofysische gedrag van het gastro-intestinaal en cardiovasculaire systeem met computermodellen onderzocht. Hij zette dit werk vervolgens verder als postdoctoraal onderzoeker aan Stanford University (USA). Momenteel is hij assistent-professor aan de Technische Universiteit Delft (NL). 

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraat ontwikkelde ik "virtuele organen": innovatieve computermodellen die het complexe biofysische gedrag van de spijsverteringsorganen en de cardiovasculaire organen in kaart brengen. Deze 'virtuele organen' verschaffen ongekende inzichten van moleculair tot orgaanniveau over tijdsschalen die variëren van milliseconden tot jaren. We kunnen ze gebruiken om het effect van behandelingen op een specifieke patiënt te voorspellen, en zo dus te bepalen welke ingreep het beste resultaat zal geven."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De ontwikkelde technologie vormt een belangrijke stap richting de gepersonaliseerde geneeskunde van de toekomst. Deze technologie laat toe het effect van verschillende behandelingstechnieken (medicatie, chirurgie, of implantaten) acuut en chronisch te voorspellen voor iedere patiënt."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil het grote publiek kennis laten maken met hun ‘digitale tweeling’ en de socio-economische impact ervan. Daarenboven wil ik de jeugd graag warm maken voor de rol die biomedische ingenieurs spelen in het ontwikkelen van de medische technologie van morgen.”