Lore De Greve
Letterkunde

Van 'ivoren torens' tot 'irritante trollen': weinig confrontaties worden zo verbeten voorgesteld als die tussen professionele en online literatuurcritici

De wijsheid van de 'cloud': een 'aspect-based sentiment analysis' van professionele en online literaire kritiek door het prisma van vier literaire prijzen

Bio

Lore De Greve (°1996) studeerde Taal- en Letterkunde Engels-Duits (UGent) en Literatuurwetenschappen (KUL) en volgde het UGent-ereprogramma “Think & Talk”. In 2019 werkte ze mee aan “CAFYR” (ERC-project, UAntwerpen). Nadien schreef ze als doctoraatsonderzoeker haar proefschrift over de digitale analyse van professionele en online literatuurkritiek i.v.m. 4 literatuurprijzen (FWO-project, UGent).

Doctoraat in het kort

"In mijn proefschrift vergelijk ik meer dan tien jaar literatuurkritiek van zowel professionele juryleden als online critici. Ik analyseer dit binnen het kader van vier literaire prijzen uit twee taalgemeenschappen, met behulp van een digitale onderzoeksmethode genaamd Aspect-Based Sentiment Analysis (ABSA). Mijn onderzoek richt zich enerzijds op het evaluatieve discours van de officiële jury's en anderzijds op de discussies op twee socialemediaplatformen: Twitter (nu X) en Instagram. De nadruk ligt op de relatie tussen professionele en online critici, de literaire criteria die worden gebruikt om 'goede' en 'slechte' literatuur te onderscheiden, de evolutie van literatuurkritiek in de loop der tijd, en de invloeden die deze kritiek vormgeven, zoals het gebruikte medium, de opzet van de prijs en de culturele context."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De digitalisering van de publieke ruimte heeft veel veranderingen teweeggebracht. In mijn onderzoek verdiep ik me in deze veranderingen met behulp van een innovatieve digitale methode. Hiermee analyseer ik een deel van het discours en de stemmen die vaak over het hoofd worden gezien en daardoor onzichtbaar blijven, ondanks hun inherente waarde."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Digitalisering heeft de publieke ruimte gedemocratiseerd: iedereen kan nu online zijn (literaire) mening delen. Het is belangrijk om dit discours serieus te nemen en vooroordelen te benoemen. Meer aandacht voor deze vorm van literatuurkritiek- en consumptie kan de drempel verlagen om zelf actief deel te nemen."