Michiel Lathouwers
Wetenschappen: biologie & geografie

Zo’n 1.800 vogelsoorten leggen jaarlijks duizenden kilometers af om op een andere plek te gaan broeden of te overwinteren. Maar wij, mensen, maken het hen steeds moeilijker om die trek tot een goed einde te brengen 

Onderzoek naar de effecten van global change op de migratiepatronen van vogels: de case van de Europese Nachtzwaluw  

Bio

Michiel Lathouwers (°1996) besloot na zijn biologiestudies een doctoraat te starten aan de UHasselt en UNamur, gericht op hoe veranderingen in natuurlijke leefomgevingen vogeltrek beïnvloeden. Zijn passie voor het snijvlak van gedragsbiologie en natuurbeheer zet hij momenteel verder als onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

Doctoraat in het kort

"Jaarlijks leggen zo'n 1.800 vogelsoorten duizenden kilometers af tussen winter- en zomergebieden. Maar door de klimaatopwarming en veranderingen in landgebruik krijgen ze het steeds lastiger om hun jaarlijkse trektochten tot een goed einde te brengen. Die trekroute zit ingebakken in hun DNA, waardoor ze zich moeilijk kunnen aanpassen aan die veranderende omstandigheden. Toch zien we dat sommige soorten, zoals de Europese nachtzwaluw, enige flexibiliteit vertonen. Ze passen hun gedrag tijdens de trek aan door bijvoorbeeld andere leefgebieden te kiezen en hun activiteiten te variëren. Deze flexibiliteit zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor het voortbestaan van trekvogels in een steeds veranderende wereld." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Mijn onderzoek helpt ons beter te begrijpen hoe trekvogels omgaan met veranderingen in hun leefomgeving, wat cruciaal is voor hun bescherming. Door natuurherstelmaatregelen te ontwikkelen die inspelen op het aanpassingsvermogen van soorten, zoals het herstellen van de connectiviteit tussen bestaande leefgebieden in plaats van nieuwe gebieden te creëren, kunnen we beschikbare middelen voor natuurherstel optimaal benutten."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Vogeltrek is voor veel mensen een fascinerend fenomeen, maar blijft vaak letterlijk een ver-van-mijn-bedshow. Door mijn onderzoek te delen hoop ik de problemen rond de trek onder de aandacht te brengen, en aan te tonen hoe we trekvogels het duwtje in de rug kunnen geven dat ze nodig hebben."

VIDEO PITCH