Een kerncentrale bestaat voor het grootste deel niet uit hoogtechnologische toestellen om atomen te splitsen, maar uit loodgieterij. En die loodgieterij voorkomt nucleaire rampen, elke dag opnieuw
Stromen, stoom en staal: Een transnationale geschiedenis van risicoregulering in kerncentrales
Bio
Siegfried Evens (°1994) is een historicus die gespecialiseerd is in technologie, rampen en risico. In 2024 behaalde hij een doctoraat aan KTH Royal Institute of Technology in Stockholm. Eind 2024 begint hij een nieuw postdoc-project over kernenergie in België. Hij is ook de auteur van 'De brand in de Innovation', een boek over de brand in 1967 waarbij 251 mensen het leven lieten in het bekende Brusselse winkelcentrum.
Doctoraat in het kort
"Mijn doctoraat bestudeert de regulering van water- en stoomtechnologieën in kerncentrales. Nucleaire veiligheid moet gezien worden in een veel langere geschiedenis van het beheersen van industriële ongelukken, zoals stoomexplosies of het barsten van buizen. Tussen de jaren 50 en 80 werd oude stoomregelgeving uit de 19e eeuw geleidelijk aan aangepast met striktere nucleaire regels, maar tot op vandaag blijven die oude regels invloedrijk."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Kernenergie is wereldwijd, en zeker in België, een politieke twistappel. In debatten over nucleaire veiligheid wordt te vaak gefocust op straling en kernenergie als een "high-tech"-toepassing. Mijn onderzoek toont dat we kernenergie moeten zien in een langere geschiedenis van water en stoom."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Het publiek debat over kernenergie mist een historisch perspectief, en dat is een probleem. Als we een geïnformeerde keuze willen maken over de toekomst van kernenergie, moeten we nucleaire veiligheid begrijpen vanuit een historisch perspectief. Zeker wat betreft kwesties rond levensduurverlenging van de kerncentrales."