De volgende generaties moeten nog evenveel van de zee kunnen genieten als wij nu doen
Ecologische effecten van offshore windmolenparken op platvis met nadruk op schol Pleuronectes platessa, een soort van commercieel belang in de zuidelijke Noordzee
In mensentaal:
Windmolenparken onverwachte oases voor pladijsBio
Jolien Buyse (°1993) besloot na haar opleiding tot leerkracht secundair onderwijs aan hogeschool Vives een schakelprogramma tot master in de Biologie te volgen aan de KU Leuven. Daar vond ze haar passie voor mariene biologie en verhuisde ze naar de Vrije Universiteit Brussel om een master in de Mariene & Lacustriene Wetenschappen en Management te behalen. Na haar universitaire studies startte ze meteen als doctoraatsstudente bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent. Daar richtte ze zich op het ontrafelen van de effecten die offshore windmolenparken hebben op platvissen. Vandaag werkt Jolien bij hetzelfde instituut als postdoctoraal onderzoekster en bestudeert ze hoe menselijke invloeden veranderingen teweegbrengen in de zee en het onderwaterleven.
Doctoraat in het kort
"Het aantal windmolenparken op zee stijgt de laatste jaren exponentieel. Het is daarom cruciaal om een goed beeld te hebben van hun effecten op de mariene omgeving, en vooral op soorten die we vaak op ons bord terugvinden. Tijdens dit doctoraat heb ik de ecologie van pladijs, één van de belangrijkste commerciële vissoorten in de Noordzee, in relatie tot windmolenparken op zee onderzocht."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Door de effecten van windmolenparken op zee te bestuderen kunnen we het design van toekomstige windmolenparken herdenken om hun negatieve impact op commerciële vissoorten te beperken en positieve invloed te versterken."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Windmolenparken op zee leveren groene energie aan het brede publiek, maar niet altijd zonder controverse. De vraag kan bijvoorbeeld rijzen wat de impact van die groene energie is op het commerciële visbestand. Door de uiteenlopende meningen over het onderwerp in de maatschappij en de visserijsector is het van vitaal belang om wetenschappelijk correcte informatie te verspreiden."
In de pers
Jolien Buyse in Het Laatste Nieuws
"Ik wil wetenschap op een leuke manier overbrengen naar het brede publiek”, zo quote HLN Jolien Buyse. Zij interviewden haar n.a.v. haar selectie voor de Vlaamse PhD Cup 2023.
De Krant van West-Vlaanderen
Ook de Krant van West-Vlaanderen zocht Jolien op om haar te spreken over haar onderzoek. "Meningen zijn geen feiten."