Ik hoop kinderen te inspireren om ook wetenschapper te worden

PRODUCTIE VAN ZELFHERSTELLENDE ZACHTE ROBOTS MET GEÏNTEGREERDE SENSOREN

Bio

Ellen Roels (°1995) werkt als postdoc aan de Vrije Universiteit Brussel waar ze in 2023 haar doctoraat behaalde met haar werk rond zelfherstellende zachte robots. Hiervoor combineerde ze haar achtergrond in robotica met haar interesse in materiaalkunde. In de toekomst wil ze ook verder onderzoek blijven doen in deze twee vakgebieden.

Doctoraat in het kort

"In tal van fabrieken worden robots ingezet. Vaak zijn dit grote metalen robotarmen die bijvoorbeeld je auto of smartphone helpen assembleren. Die werken doorgaans in veiligheidskooien, omdat het, door hun grote kracht, te gevaarlijk is om ze in nabijheid van mensen te laten werken. Door robots te vervaardigen uit zachte materialen, krijg je zogenaamde "zachte" robots die wel veilig kunnen samenwerken met mensen. Alleen hebben zachte robots één groot nadeel: ze gaan sneller kapot. Door ze te maken uit zelfherstellende materialen kunnen ze genezen van schade en wordt hun levensduur verlengd. Ik onderzocht hoe we deze zelfherstellende robots gemakkelijker kunnen bouwen, en ontwikkelde er ook sensoren voor."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De meeste zachte robots zijn, naast hun korte levensduur, ook nog eens niet recycleerbaar. Door gebruik te maken van zelfherstellende polymeren, zijn ze een langer leven beschoren én kunnen we ze achteraf recycleren. Dat biedt niet alleen een economisch, maar ook een groot ecologisch voordeel."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Veel onderzoek wordt gefinancierd met belastinggeld. Daarom vind ik het belangrijk dat de resultaten ook terug naar het publiek worden gecommuniceerd. Ook hoop ik door wetenschapscommunicatie en workshops kinderen te inspireren om wetenschapper te worden."