Thomas Winters
Computerwetenschappen

Computers humor aanleren is niet om mee te lachen

 

Neuro-symbolische creatieve Artificiële intelligentie voor humor

In mensentaal:

Ben jij grappiger dan AI?

Bio

Thomas Winters (°1994) is een onderzoeker in creatieve artificiële intelligentie aan de KU Leuven. In zijn onderzoek ontwikkelt hij Nederlandse taalmodellen en algoritmes om computers humor, improvisatietheater en andere creatieve taken aan te leren.

Doctoraat in het kort

"Hoe leer je computers humor? In mijn doctoraat onderzocht ik nieuwe manieren om computers stappenplannen te leren volgen om zo zelf humor te leren schrijven. Ook trainde ik de grote Nederlandstalige taalmodellen om zo automatisch de eerste Nederlandstalige humordetectors te creëren." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Taalmodellen zoals ChatGPT worden steeds beter, en mensen verwachten dus ook dat ze gevoel voor humor hebben, wat vaak tegenvalt. Humor blijft een intrinsiek moeilijke taak, omdat het zoveel linguïstische vaardigheden, kennis en redeneervermogen vereist." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Er is momenteel veel hype rond taalmodellen zoals ChatGPT. Ze lijken in de publieke opinie alles te kunnen, dus is het goed om hun zwakheden, zoals op vlak van humor, toe te lichten, en te leren hoe deze te overkomen."