Klaas Vander Linden
Ingenieurswetenschappen: Biomechanica

Ik zocht en vond een betere manier om het risico op het scheuren van de aorta te bepalen

 

Biomechanica-gebaseerde voorspelling van aneurysma-ruptuur in de aorta ascendens

Bio

Klaas Vander Linden (°1995) behaalde zijn master in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en in 2018 begon hij zijn doctoraat bij professor Famaey in de Soft Tissue Biomechanics-groep. In samenwerking met chirurgen van UZ Leuven, zocht (en vond) hij een betere manier om het risico op het scheuren van een aorta-aneurysma te bepalen. 

Doctoraat in het kort

"Opereren of niet? Bij een aorta-aneurysma is het echt een hartverscheurende keuze. Bij deze chronische aandoening zet de wand van deze slagader blijvend uit, waardoor de kans bestaat dat deze zal scheuren en de patiënt doodbloedt. Om te beslissen of een operatie nodig is, kijken chirurgen nu vooral naar de diameter van de aorta. Maar dit blijkt vaak onvoldoende om nauwkeurig te voorspellen of de aortawand zal bezwijken, wat soms leidt tot onnodige operaties of, in het ergste geval, onverwachte scheuren. In mijn doctoraat kwam ik tot een meer betrouwbare methode om het risico op zo'n scheur in te schatten. Hoe? Door menselijke aneurysma's in het laboratorium te testen en wiskundige modellen te gebruiken."  

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Door de stijfheid van de aortawand te meten kunnen chirurgen nauwkeuriger beslissen over een mogelijke openhartoperatie. De meting vereist een overstap van statische naar dynamische CT-scans, wat een cruciale verandering in de huidige aanpak betekent. Dit soort scans worden momenteel al toegepast in het UZ Leuven."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Een aneurysma, vaak 'silent killer' genoemd, is een onderbelichte aandoening. Ondanks de vooruitgang in de geneeskunde gebeurt de prognose nog steeds op basis van verouderde criteria. Mijn onderzoek toont aan hoe belangrijk de rol van ingenieurs is bij het oplossen van deze complexe problemen."