Testimonials 2020

Bert van den bogerd
PHD in de medische wetenschappen
laureaat phd cup 2020

De Vlaamse PhD Cup is een geweldig initiatief om vooruitstrevend academisch onderzoek in mensentaal te brengen voor het grote publiek. Ik heb altijd graag presentaties gegeven aan wetenschappelijke collega’s, maar het blijft voor een vakidioot een grote uitdaging om dit glashelder over te brengen naar mensen buiten je expertisegebied. Daarin vervult de PhD Cup een belangrijke rol om wetenschappers een platform te geven dat een groot bereik heeft.
Voor mij persoonlijk was deze wedstrijd een onvergetelijke ervaring die ik alleen maar kan aanraden aan elke doctoraatsstudent die zijn PhD afrondt. Enkel en alleen geselecteerd worden als een van de laatste zestien kandidaten was al geweldig nieuws omdat ik dan mocht deelnemen aan de intensieve mediatraining, waar gefocust wordt op elk aspect van presenteren. Tijdens deze workshops ontstond er al snel een hechte groep tussen de deelnemers en is er nooit echt een competitiegevoel geweest. 

Nadat ik de PhD Cup won, kreeg ik massaal veel reacties van vrienden en familie, maar ook van patiënten die meer vragen hadden en van de nationale media die geïnteresseerd waren. Kortom, deze wedstrijd geeft echt een boost aan het bereik van je werk en hierdoor leer je al snel hoe om te gaan met media zoals radio, krant en tv. Verder werd ik binnen onze universiteit al gevraagd om presentaties te geven over wetenschapscommunicatie. Het geeft echt voldoening om erin te slagen je wetenschappelijke werk verstaanbaar uit te leggen aan het brede publiek en hiervoor nog eens beloond te worden met deze prijs.

NICOLAS WIJSEN
PHD IN DE WISKUNDE & STERRENKUNDE
ZILVEREN MEDAILLE VLAAMSE PHD CUP 2020


"Als PhD-student heb ik me meer dan eens afgevraagd hoe ik mijn onderzoek aan vrienden en familie kan uitleggen, zonder hen na vijf seconden te moeten wakker schudden. Tijdens mijn doctoraat was ik echter zo gefocust op mijn onderzoek dat goed worden in wetenschapscommunicatie ergens onderaan mijn to-dolijstje stond. Deelname aan de PhD Cup bracht daar eindelijk de nodige verandering in.

Wat mij bijzonder beviel aan de PhD Cup is dat het zoveel meer is dan een wedstrijd. De aangeboden mediatraining is van topkwaliteit en omvat alle verschillende vormen van wetenschapscommunicatie. De trainingen worden gegeven door experten die je stimuleren om uit je comfortzone te stappen en om met een nieuw paar ogen naar je onderzoek te kijken. Ik heb enorm veel bijgeleerd en, niet onbelangrijk, ik slaag ik er nu in om mijn onderzoek met succes uit te leggen aan vrienden en familie zonder slaperige ogen te zien!

Ten slotte was de PhD Cup ook gewoonweg een ontzettend plezante ervaring, mede dankzij de toporganisatie en de toffe medekandidaten. Mijn advies voor afstuderende doctoraatstudenten luidt dus als volgt: schrijf je zeker in!"

ROBIN DEVROE
PHD IN DE POLITIEKE WETENSCHAPPEN

De PhD Cup is zoveel meer dan een wedstrijd. Voor mij voelde het echt als een voorrecht om hier te kunnen aan deelnemen. Tijdens de vierdaagse mediatraining kregen we heel wat interessante en hands-on tips van echte professionals over (wetenschaps)communicatie. Ik val hier nog zo goed als dagelijks op terug bij het voorbereiden van lessen, het schrijven van artikels of het genereren van media-aandacht voor nieuwe onderzoeksresultaten.

En daar blijft het niet bij; ook na afloop blijft de PhD Cup deuren voor mij openen. Zo krijg ik nu af en toe uitnodigingen om mijn onderzoek ergens te gaan presenteren of om duiding te geven bij bepaalde actuele gebeurtenissen, en daarbij wordt steevast verwezen naar mijn deelname aan de PhD Cup.

Bovenal onthoud ik wat voor een fijne ervaring het was op menselijk vlak! Ook al verliep het traject in COVID-jaar 2020 jaar wat anders dan anders en moesten we allemaal wat meer afstand van elkaar houden, het was echt bijzonder om deze ervaring te kunnen delen met zoveel fijne en warme mensen. De PhD Cup heeft voor mij geen seconde als een wedstrijd aangevoeld, maar eerder als een gezellige uitstap met een groep gelijkgestemden. De organisatie verdient echt een pluim voor het mooie werk dat zij op dat vlak leveren!

JEROEN De GUSSEM
PHD in de geschiedenis en taal- en letterkunde

Ik ervaarde de PhD Cup als een avontuur en een uitdaging, en een prachtige bekroning van vier jaar onderzoek. Nergens in je academische traject kom je op een gelijkaardige manier in aanraking met het bevattelijk en relevant maken van complexe materie. Specialisten overtuigen van je werk is één ding. Een breed publiek is echter soms veel kritischer en zal je onderwerpen aan veel pertinentere, grotere vragen: wat is nu eigenlijk je impact en bredere relevantie? 

De PhD Cup leert hoe je verwondering moet oproepen bij het publiek, het moet prikkelen, en hoe je het glashelder duidelijk moet maken waar je onderzoek over ging in een tot de verbeelding sprekende 3 minuten. Daar komt bij dat je voortdurend uitgedaagd wordt in een top of the line opleidingstraject waarin schrijven, presenteren en interviews afleggen een tweede aard worden. Je verbreedt je academische blik. En ik vergat het belangrijkste nog te zeggen: het is gewoon heel leuk! 

HANS Huybrighs
PhD in de sterrenkunde 

Elke wetenschapper zou zich moeten inschrijven voor de PhD Cup! Dat gevoel heb ik na mijn deelname aan de PhD Cup en de bijhorende mediatraining. Ik draag wetenschapscommunicatie een warm hart toe. Zo geef ik al vaker lezingen. De mediatraining  heeft mij de 'tools' gegeven om kritisch naar mijn eigen presentaties te kijken en ze verder te verbeteren. Door het schrijven van een EOS artikel voor de inschrijving voor de PhD Cup heb ik ook de smaak te pakken gekregen om in geschreven vorm aan wetenschapscommunicatie te doen. Hiervoor was dat onbekend terrein voor mij.

Dankzij de mediatraining weet ik ook waar ik op moet letten om een artikel te schrijven dat aanspreekt en vlot leest. Ik vind de aangeleerde presentatie & schrijfvaardigheden niet alleen toepasbaar op communicatie naar niet-wetenschappers, maar ook naar wetenschappers! Verder zijn de interviewtraining en stemcoaching op de VRT een unieke ervaring. Dit is niet de eerste keer dat ik een wetenschapscommunicatie training doe, maar de mediatraining van de PhD Cup steekt er met kop en schouders boven uit. De wedstrijd zelf was een uitdaging voor mij om na te denken over nieuwe manieren om mijn onderzoek te presenteren. Ik heb er veel inspiratie uit gehaald voor mijn presentaties en artikels. Kortom, ik raad de PhD Cup aan elke wetenschapper aan!

TOM DE SCHEPPER
PHD IN DE COMPUTERWETENSCHAPPEN

De PhD Cup was een zonder enige twijfel een uitdagend en leerrijk avontuur. Mijn deelname gaf mij de unieke kans op een blik achter de schermen van de media en om mijn skills in wetenschapscommunicatie te oefenen en verbeteren. De verschillende workshops door de experten waren heel gevarieerd en interessant.

Hoewel het een competitie is, zat het groepsgevoel ook vanaf minuut 1 helemaal juist. Het was heel leuk om nieuwe – net zo gepassioneerde – collega-onderzoekers te leren kennen, van zowel binnen als buiten je eigen universiteit, en ook iets bij te leren over totaal nieuwe onderzoeksdomeinen. Ten slotte, ook zeker nog een pluim voor de organisatoren om dit, zelfs in tijden van corona en lockdowns, op touw te zetten. Absoluut een aanrader!

ILKE DE BOECK
PHD IN DE TOEGEPASTE MICROBIOLOGIE

Communiceren van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek is iets dat ik als onderzoeker altijd enorm belangrijk heb gevonden en altijd hard op heb ingezet. Ik was dan ook laaiend enthousiast toen ik vorig jaar telefoon kreeg dat ik geselecteerd was voor de Vlaamse PhD Cup 2020, ook wel bekend als ‘de corona-editie’. De training die ik hier kreeg helpt me ongetwijfeld verder in mijn parcours als jonge wetenschapper, maar ook ver daarbuiten.

Ik stond er zelf van versteld hoeveel ik heb geleerd op de 4-daagse mediatraining waarbij zoveel verschillende aspecten van communicatie aan bod zijn gekomen in interactieve workshops. Doordat de experten die de training gaven je soms net uit je comfort zone pushten, probeer je dingen die je anders niet zou doen, én met resultaat! De sfeer met de andere kandidaten, allemaal jonge wetenschappers uit verschillende disciplines, was ook ontzettend fijn en gemoedelijk. Ook de vele positieve reacties van vrienden en familie, maar zelfs van wildvreemde mensen die over mijn onderzoek gelezen hadden, vond ik fantastisch.

Een absolute aanrader!