Tom Bleeser
Medische wetenschappen

Een operatie onder volledige verdoving tijdens een zwangerschap is niet zo risicovol voor de baby als gedacht

 

 

Foetale anesthesie blootstelling tijdens de zwangerschap: anesthesie-geïnduceerde neurotoxiciteit, chirurgie & anesthesie beleid

Bio

Tom Bleeser (°1992) is arts en anesthesist in opleiding in het UZ Leuven. Tijdens zijn doctoraat aan de KU Leuven en het UZ Leuven kreeg hij de kans om gedurende 4 jaar de effecten van anesthesie tijdens de zwangerschap op de hersenontwikkeling van de baby te bestuderen. Zo maakte hij kennis met de boeiende wereld van het onderzoek.

Doctoraat in het kort

"Ongeveer 1% van de zwangere vrouwen moeten een operatie onder algemene anesthesie tijdens hun zwangerschap ondergaan, bijvoorbeeld voor de behandeling van nierstenen of een blindedarmontsteking. Tijdens mijn doctoraat heb ik onderzocht of dit schadelijk is voor de hersenontwikkeling van de baby." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Eerdere studies bij proefdieren suggereerden dat anesthesie tijdens de zwangerschap de hersenontwikkeling verstoort, met levenslange gevolgen voor de nakomelingen. In mijn doctoraat legde ik de tekortkomingen in deze studies bloot en kon ik aantonen dat de risico's bij de mens veel minder uitgesproken zijn." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Het welzijn van kinderen is iets dat elke ouder bezighoudt. Zwangere vrouwen die een algemene anesthesie moeten ondergaan vragen voor de operatie dikwijls bezorgd aan de arts of dit schadelijk is voor hun baby. Mijn doctoraat geeft een eerder geruststellend antwoord op deze belangrijke vraag."