60 PhDs -en recordaantal vrouwen- doen gooi naar PhD Cup-trofee

Nieuws

PhD Cup trofee

Op vrijdag 8 juli verstreek de deadline van de Vlaamse PhD Cup 2022. 60 kandidaten -met een recordaantal van 41 vrouwen- doen dit jaar een gooi naar de PhD Cup-trofee. Een tienkoppige jury beoordeelt de komende twee maanden alle dossiers om op 22 augustus 16 deelnemers te selecteren.

De kern van je jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een verhelderende en boeiende presentatie van slechts drie minuten – en dat met de ogen van een live publiek, een jury én videocamera's op jou gericht. Dat is de uitdaging bij de Vlaamse PhD Cup.

Liefst 60 PhD’s -41 vrouwen en 19 mannen- gaan die uitdaging aan en registreerden zich voor de intussen zevende editie. Ze goten hiervoor hun doctoraatsonderzoek in populair-wetenschappelijke artikels met veelbelovende en soms -brandend- actuele titels als "Help! Het wordt te heet!", "Een remedie tegen polarisatie? Supporter samen voor de Rode Duivels", "Van slechte wijn naar medicijn", of nog "Je toilet poetsen met CO2? Het kan!".

INSTELLINGEN EN DISCIPLINES

Met 23 inzendingen is de UGent dit jaar de koploper, gevolgd door de KU Leuven met 15 deelnemers. Qua 'disciplines' zijn de medische wetenschappen en de ingenieurswetenschappen met respectievelijk 20 en 17 inzendingen het sterkst vertegenwoordigd. Bekijk de integrale lijst van de 60 kandidaten hier

JURY  

Welke 16 onderzoekers uiteindelijk aan de wedstrijd kunnen deelnemen, ligt nu in de handen van een tienkoppige jury. Dat selectiecomité bestaat uit academici (afgevaardigd door de Jonge Academie), een journalist van Eos Wetenschap en organisator SciMingo. Zij beoordelen het wetenschappelijke CV, de motivatie en het populariserende artikel van de kandidaten. Het verdict valt op 22 augustus, waarna de geselecteerden begin september aan het publiek worden voorgesteld. 

WEDSTRIJDVERLOOP 

De deelnemers mogen zich dan opmaken voor een vierdaagse mediaschool bij o.a. de VRT met onder meer interview-, camera- en presentatietraining door Koen Wauters (VRT NWS), Riadh Bahri (VRT NWS), Geena Peeters (VRT) en The Floor is Yours. Bij de halve finale op 28 september nemen de 16 deelnemers het tegen elkaar op in de strijd om 8 finaletickets. Die finale wordt op 18 oktober in AMUZ (Antwerpen) betwist. Het evenement is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn op www.phdcup.be. Meer info over het wedstrijdverloop op www.phdcup.be/wedstrijd

Statistieken PhD Cup 2022