Enis Ukshini
Fysica - Muzikale akoestiek

Met mijn onderzoek wil ik nieuwe artistieke mogelijkheden creëren voor muzikanten 

Mechanica van riettrillingen en speelbaarheidsgebied metingen van de saxofoon

Bio

Enis Ukshini (°1995) studeerde af als ingenieur en promoveerde in mei 2023. Hij werkt aan experimentele metingen van de akoestomechanica van rietinstrumenten. Hij onderzoekt riettrillingen en objectieve parameters om de speelbaarheid van mondstukken te beschrijven. Als pianist, componist en producer heeft hij een langdurige interesse in muziek en geluidsproductie.

 

Doctoraat in het kort

"De complexe vorm van het saxofoonmondstuk heeft een enorme invloed op de trillingen van het riet en zijn bepalend voor de unieke klank van dit veelzijdige instrument. In mijn werk ontwikkelde ik een geautomatiseerde saxofoonrobot waarmee ik parameters kon bepalen die de eigenschappen van mondstukken objectief beschrijven, en ik ontdekte dat tweedimensionale buiging van het riet essentieel is voor de speelbaarheid. Deze parameters en nieuwe inzichten zullen de basis vormen voor het creëren van nieuwe mondstukontwerpen en de bijhorende nieuwe artistieke mogelijkheden." 

 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

“Tot op vandaag is mondstukontwerp het product van artisanaal vakmanschap en klassieke productietechnieken (boren en frezen). 3D printing heeft nu de nodige nauwkeurigheid bereikt om mondstukken te fabriceren in vormen die vroeger niet mogelijk waren. Daarom is nu eerst wetenschappelijk inzicht nodig om doelgericht het verband te leggen tussen nieuwe mondstukontwerpen en nieuwe artistieke mogelijkheden.”

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Mijn werk brengt de Belgische erfenis van de saxofoon onder de aandacht en maakt de brug tussen kunst en wetenschap. Het doel van het onderzoek is om nieuwe artistieke mogelijkheden te openen voor muzikanten, en de leercurve van aspiranten te verkorten, iets wat een breed publiek zal aanspreken."

 

In de pers

ATV en Gazet van Antwerpen

ATV en Gazet van Antwerpen berichtten over de (onder)zoektocht van Enis Ukshini naar het perfecte mondstuk voor saxofonisten. En of er muziek zit in zijn onderzoek! 

Het Laatste Nieuws

"Hopelijk bereikt mijn onderzoek een groter publiek”, zo quote HLN Enis Ukshini. Daar zal dit artikel zeker bij geholpen hebben.