Clara Leyns
Gezondheidswetenschappen - logopedie

Voor vele transgender personen is de stem een missend puzzelstuk binnen hun transitie

Effectiviteit van logopedie bij transgender vrouwen

Bio

Clara Leyns (zij/haar, °1995) onderzocht tijdens haar doctoraat aan UGent de effectiviteit van logopedie bij transgender vrouwen. De voorbije 4 jaar schreef ze 10 papers, ontving ze 4 (inter)nationale awards en deed ze een onderzoeksverblijf in Zweden. Ze helpt transgender personen een stem te vinden die past bij hun genderidentiteit, niet alleen via onderzoek, maar ook als logopedist in de stemkliniek van UZ Gent.

 

Doctoraat in het kort

"In het transitieproces van een transgender vrouw is de stem een van de moeilijkste hindernissen. Tien sessies logopedie kunnen ervoor zorgen dat ze vrouwelijker waargenomen worden, niet alleen door zichzelf, maar ook door luisteraars. Op die manier krijgen ze meer zelfvertrouwen om hun stem dagdagelijks te gebruiken."

 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Gezondheidszorg voor transgender personen wordt in vraag gesteld. De toenemende polarisering in onze maatschappij toont dat we meer data nodig hebben om de nood voor transgenderzorg te versterken en wachtlijsten te verminderen. Effectiviteitsstudies binnen deze doelgroep zijn daarom noodzakelijk." 

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil het publiek sensibiliseren over de impact van iemand verkeerd aanspreken. Met een beetje empathie kunnen we zoveel mensen laten zijn wie ze willen zijn. Daarnaast is de drempel om logopedie te starten nog steeds aanwezig bij transgender personen en moet dit zorgpad toegankelijker worden." 

 

VIDEO PITCH