Christine Verbeke
Wetenschappen - astrofysica

Het is mijn droom om ruimteweer in Vlaanderen op de kaart te zetten: de Frank Deboosere van het ruimteweer, als het ware

Kwantificeren van de evolutie van interplanetaire coronale massauitstotingen door het koppelen van fysica-gebaseerde en datagestuurde modellering

Bio

Christine Verbeke (°1991) behaalde in september 2022 met veel enthousiasme haar doctoraat over zonnestormen aan de KU Leuven, met steun van het FWO. Zij werkte als ruimteweerexpert aan de koninklijke sterrenwacht van België en begint binnenkort een nieuw avontuur bij KU Leuven en NASA. Naast een gepassioneerde wetenschapster, is ze sinds de geboorte van haar twee dochters, ook extra gebeten door de wetenschapscommunicatiemicrobe. Zo stond ze in mei 2023 samen met Lieve Scheire en Hetty Helsmoortel op het podium van het Nerdland Theater om haar onderzoek uit te leggen aan het brede publiek.

 

Doctoraat in het kort

"Onze zon is meer dan een gele bal aan de hemel die voor een dagelijkse portie licht zorgt. Elke dag belaagt zij onze aarde en haar magneetveld met een stroom van deeltjes. Dit zorgt o.a. voor het prachtige noorderlicht, maar vaker dan je denkt, zorgen deze deeltjes voor problemen: een geomagnetische storm. Zelf merk je daar niet veel van, maar zo'n zonnestorm verstoort op regelmatige basis het GPS-signaal en de communicatie van de luchtvaart. Tijdens mijn doctoraat implementeerde ik het allereerste magnetische zonnestormmodel in het Europese zonnewind simulatiemodel. Hierdoor kunnen we niet alleen de aankomst van een zonnestorm op aarde voorspellen, maar ook de magnetische impact. Dit model wordt ondertussen gebruikt aan de Koninklijke Sterrenwacht van België." 

 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Onze maatschappij is sterk afhankelijk van technologie. Zonnestormen en ruimteweer hebben een impact op deze technologie. Met het invoeren van een magnetisch zonnestormmodel kunnen we nu niet alleen de aankomst van een zonnestorm voorspellen, maar ook de impact ervan."

 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik besef steeds meer en meer hoe belangrijk wetenschapscommunicatie is. Niet alleen om aan het brede publiek te tonen hoeveel invloed de zon heeft op ons dagelijkse leven, maar ook om jongeren te inspireren om voor wetenschap te kiezen. Het is mijn droom om ruimteweer in Vlaanderen op de kaart te zetten: de Frank Deboosere van het ruimteweer, als het ware."

VIDEO PITCH