Vlaamse PhD Cup geeft 16 jonge topwetenschappers een podium
De selectie van de Vlaamse PhD Cup 2024 is rond. Ontdek welke zestien jonge wetenschappers klaarstaan om hun jarenlange doctoraatsonderzoek te vertalen naar een krachtige en heldere presentatie van drie minuten.
Een innovatieve sensor die zuurstoftekort bij planten detecteert. Een AI-wetenschapper die computers humor aanleert. Een bioloog die de steeds moeilijkere trektocht van de Europese nachtzwaluw observeert. Een historica die het academische financieringssysteem fileert.... Het is duidelijk: de jury van de Vlaamse PhD Cup heeft opnieuw heel wat fascinerend onderzoek geselecteerd.
Niet alleen in het lab
De tienkoppige jury beoordeelde bij deze negende editie 74 inzendingen en koos zestien kandidaten (zie onder). Een van hen is Loren Deblock (UGent), een scheikundige met een missie: “Ik wil laten zien dat chemici niet alleen in een lab werken, maar ook onderzoek doen buiten hun vakgebied, naar problemen die mensen persoonlijk raken, zoals kanker." Loren krijgt straks, net als de andere kandidaten, drie minuten om die klus te klaren.
Intellectuele uitdaging
“Het is een uitdaging om aan mensen snel en efficiënt duidelijk te maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Voor academici is dat extra lastig, omdat hun werk vaak genuanceerd en ingewikkeld is. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”, vertelt VRT NWS-journalist Tim Pauwels. Samen met onder meer z’n VRT-collega’s Koen Wauters en Jacotte Brokken zal hij de PhD Cup-kandidaten eerst via een vierdaagse mediatraining klaarstomen voor die uitdaging.
Een (concert)podium voor wetenschap
Het slotakkoord volgt op 16 oktober in Gent. Die avond palmen de uiteindelijke acht finalisten het podium van de Handelsbeurs in en strijden er om de goedkeuring van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en Katleen Bracke (Universiteit van Vlaanderen). De inzet? Een voucher voor de Vlerick Business School van 5.000 euro, een uitnodiging om een videocollege op te nemen voor de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.
Kom de finale live bijwonen in Gent of volg het via een livestream op phdcup.be
De zestien geselecteerden
Bioloog Michiel Lathouwers (Uhasselt - UNamur)
Ingenieur Carl D’heer (KU Leuven)
Historica Marie-Gabrielle Verbergt (UGent - FWO)
Computerwetenschapper Gertjan Franken (KU Leuven)
Chemicus Loren Deblock (UGent - FWO)
Bio-ingenieur Batist Geldhof (KU Leuven - FWO)
Ingenieur Klaas Vander Linden (KU Leuven - FWO)
Computerwetenschapper Thomas Winters (KU Leuven - FWO)
Medisch wetenschapper Tom Bleeser (KU Leuven - UZ Leuven)
Kinesitherapeut Astrid Blondeel (KU Leuven - FWO)
Medisch wetenschapper Liselore Loverix (KU Leuven - UZ Leuven - VIB - FWO)
Communicatiewetenschapper Sofie Vranken (KU Leuven - FWO)
Logopediste en audioloog Tine Arras (KU Leuven)
Ingenieur Ivo Tanghe (UGent – Imec - FWO)
Historicus Siegfried Evens (KTH Royal Institute of Technology)
Literatuurwetenschapper Lore De Greve (UGent - FWO)
De jury
De selectiejury bestond uit Ilse Boeren (Eos Wetenschap), Arnaud Zonderman (SciMingo vzw) en Jonge Academie-leden Jeroen Van Schependom (VUB), Rose Bruffaerts (UAntwerpen), Esther Wolfs (UHasselt), Tinne Claes (KU Leuven), Sammy Verbruggen (UAntwerpen), Cecile Meeusen (KU Leuven), Cedric Van Dijck (VUB) en Sven Rogge (UGent).