Diabetici volgen binnenkort zelf bloedsuikerspiegel op smartphone

Artikel

Een glucosemeter die diabetici toelaat om hun bloedsuikerniveau zelf op te volgen met hun smartphone, dat is wat onderzoekers van de UGent en KU Leuven momenteel ontwikkelen. Het piepkleine toestelletje is implanteerbaar en seint om de paar minuten het meetresultaat naar de smartphone van de patiënt.

Keer op keer in de vinger prikken, dat is de dagelijkse realiteit voor de 422 miljoen suikerzieken wereldwijd. Voor deze mensen is het van groot belang dat zij zelf de suikerspiegel in hun bloed kunnen volgen, want zo kunnen ze zelf ingrijpen als die te veel stijgt of daalt.

Dankzij de nieuwe glucosemeter volstaat een blik op hun smartphone om hun bloedsuikerspiegel af te lezen. Zo hoeven de patiënten niet meer in hun vingers te prikken. Meer nog, de slimme glucosemeter werkt pijnloos en is nauwkeurig, snel en goedkoop.

Bovendien dalen ook de algemene gezondheidskosten: omdat elke diabetespatiënt nu zelf zijn suikerspiegel regelmatig kan meten, zijn er minder doktersbezoeken nodig. Verder kan de dokter zijn behandeling nu beter op de diabetespatiënt afstemmen. Dit voorkomt het risico op lange termijn complicaties van suikerziekte zoals blindheid, hartfalen en amputatie van tenen of voet.

De slimme glucosemeter heeft al verschillende investeerders gevonden en komt hoogstwaarschijnlijk binnen 10 jaar op de markt. In de tussentijd zullen er meerdere testen lopen met vrijwilligers en patiënten die de glucosemeter kunnen uitproberen onder medische begeleiding.

Geprikt

Nu bestaan er al toestelletjes die voortdurend meten hoeveel suiker er in je bloed zit. Dat zijn kleine metertjes die je op je huid kleeft met een plakker. In die plakker zit ook een naald, die je in je huid prikt. Die naald bepaalt het suikerniveau in je bloed door een elektrochemische reactie.

Jammer genoeg veroorzaakt de naald geregeld infecties of stopt de elektrochemische reactie, waardoor diabetici de plakker elke paar weken moeten vervangen.

Daarom gingen onderzoekers van de UGent en KU Leuven op zoek naar een nieuwe aanpak zonder prikken. Ze ontwierpen een kleine toestelletje dat eenvoudig onder de huid kan worden geplaatst via een kleine snede. De glucosemeter kan daar ook jarenlang blijven zitten.

De glucosemeter zit dus onder je huid en kan je bloedsuiker beter meten dan de oudere toestelletjes, omdat je huid nu niet meer in de weg zit.
 

Implanteerbare glucosemeter
Deze implanteerbare glucosemeter seint de bloedsuikerspiegel rechtstreeks naar een smartphone.



Piepklein

De sensor meet glucose in je lichaam via lichtgolven. Glucose kan namelijk licht absorberen en zo een verandering in lichtsterkte veroorzaken. De moleculen absorberen echter niet alle lichtgolven: enkel die met de juiste kleur of golflengte. Op deze manier kan je glucose moleculen herkennen en hun aantal bepalen. Deze techniek is erg veilig en nauwkeurig.

Omdat het toestelletje onder je huid moet passen, bestond de uitdaging erin om de sensor piepklein te maken. Een combinatie van elektronische en optische chips bleek de oplossing.

Elektronische chips zitten in je computer en smartphone. Ze zijn goedkoop en worden op grote schaal gemaakt. In de glucosemeter zorgt de elektronische chip voor de aandrijving en de communicatie: hij stuurt de optische chip aan en stuurt het bloedsuikerniveau door naar je smartphone.

Optische chips lijken sterk op elektronische chips maar werken op basis van lichtgolven in plaats van elektriciteit. Een optische chip is zo groot als een munt van één euro en zit vol technologie: lasers, lichtdetectoren, lenzen en nog veel meer. Deze chip meet het niveau van glucose in je bloed.

Om infecties tegen te gaan, zijn de beide chips met een superdun laagje plexiglas bedekt voordat ze onder je huid worden ingebracht.

De onderzoekers beschermden het hart van hun toestelletje reeds met een patent. Zo blijft het unieke ontwerp ‘made in Belgium’.

Kunstmatig orgaan

Maar er is meer: de onderzoekers werken verder aan een combinatie tussen de glucosemeter en een insulinepomp. Dat zou ervoor zorgen dat het suikerniveau van diabetici automatisch wordt bijgestuurd tot een gezonde waarde.


Artikel door Eva Ryckeboer

 

 

Eva Ryckeboer volgde een training in populairwetenschappelijk schrijven door Ann De Ron - www.fishgrowfeet.be