Lissa Melis
Toegepaste Economische Wetenschappen

Wat als je een bus kon boeken met hetzelfde gemak waarmee je een taxi bestelt?

Busvervoer op aanvraag: de weg naar beter openbaar vervoer

Bio

Lissa Melis (°1993) werkt als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen. In haar onderzoek werkt ze het concept van busvervoer op aanvraag uit als een manier om openbaar vervoer te verbeteren. Naast haar job, heeft ze een wijd interesseveld. Ze schildert, loopt en fietst, maar bovenal houdt ze van reizen en het ontdekken van andere culturen.

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraat boog ik me over een systeem voor busvervoer op aanvraag. Passagiers geven in een app hun bestemming in, samen met de gewenste aankomsttijd. Een algoritme plant vervolgens de routes van minibussen, terwijl het ook bushaltes toewijst aan passagiers op een manier dat alle passagiers zo vlot mogelijk hun bestemming bereiken. Lange wacht- en reistijden, alsook overstappen worden zo vermeden." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Openbaar vervoer is de ruggengraat van het transport in steden. Spijtig genoeg is er een mismatch tussen wat gebruikers willen en het busvervoer dat aangeboden wordt. Busvervoer op aanvraag heeft het potentieel mensen te overtuigen de auto te laten staan en dus de energieconsumptie te verminderen. Dit heeft uiteraard vele voordelen: de energieconsumptie en uitstoot verminderen, minder fileleed, met positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ik wil aantonen dat openbaar vervoer een goed alternatief kan zijn voor de auto. Bovendien is het belangrijk om over de complexiteit van het aansturingssysteem van busvervoer op aanvraag te spreken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat gebruikers het systeem gemakkelijker aanvaarden."