Ivo Tanghe
Ingenieurswetenschappen: fotonica

Waar is de tijd dat m'n ouders me waarschuwden om niet té dicht bij de televisie te zitten?  

 

 

Voorbij de bandkloof: een extensie van het bereik van colloïdale nanokristallen in actieve fotonische apparaten

Bio

Ivo Tanghe (°1994) studeerde af als ingenieur en behaalde zijn doctoraat in juni 2023 aan de Universiteit Gent & Imec, met steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Zijn onderzoek focust zich op het ontwikkelen van nieuwe materialen voor gebruik in lasers. Met succes, want na enkele ontdekkingen heeft Ivo ook werkende, miniscule lasers kunnen maken op computerchips, een doorbraak die veelbelovende toepassingen biedt zoals voor AR/VR.

Doctoraat in het kort

"De huidige generatie tv-, smartphone- en pc-schermen gebruikt LED-lichten ('light emitting diodes'). Om schermen beter en helderder te maken, moeten we steeds kleinere LEDs ontwikkelen. Maar we stoten hierbij op het probleem dat de lichtjes zo te klein dreigen te worden om nog voldoende licht uit te zenden. In mijn doctoraat zette ik daarom de eerste stappen naar een nieuwe technologie die gebruikmaakt van miniscule lasers in plaats van LEDs."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Augmented reality (AR) en Virtual reality (VR) zijn up-and-coming. Grote spelers zoals Meta, Google, Apple en Microsoft springen op de markt, en de vooruitgang gaat snel. Voor AR en VR heb je schermen met een spectaculaire resolutie nodig, met dus veel kleinere & fijnere pixels. Maar de huidige pixels werken nog altijd met dezelfde LED-technologie, die stilaan op haar limieten botst. Door van LEDs naar lasers over te schakelen, kunnen we de volgende generatie schermen vormgeven."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Fotonica, de studie van licht, is een relatief jong onderzoeksveld. In de academische wereld en de industrie groeit de interesse gigantisch, maar helaas blijft de fotonica en haar toepassingen nog weinig bekend bij het grote publiek. Omdat ik graag wetenschappelijke kennis deel, lijkt dit me het ideale moment om mijn passie voor fotonica te verspreiden!"