Hanne Tytgat
Hanne Tytgat
Bio-ingenieurswetenschappen

Bacteriën zijn zoveel meer dan slechte ziekteverwekkers.

Glycoproteïnen in bacteriën – onderzoek naar het glycosylatiepotentieel van Lactobacillus rhamnosus GG via genoom- en glycoproteoomanalyse

Bio

Wat doen bacteriën in de darmen van de mens? Die vraag houdt microbiologe Hanne Tytgat (°1987) al haar hele (jonge) onderzoekscarrière bezig. Wat ze tijdens haar zoektocht, die haar onder meer al naar Nederland en Zwitserland leidde, te weten komt, wil ze graag delen met zoveel mogelijk anderen, zelfs door samen te werken met kunstenaars. Momenteel werkt ze als postdoc aan de Universiteit Wageningen in Nederland. Vanaf november 2016 zet ze haar carrière verder aan het Instituut voor Microbiologie van de ETH Zurich. 

Doctoraat in het kort

Al de bacteriën in onze darmen, ook de goede, hebben een unieke suikerbarcode. Mijn onderzoek toont het belang van deze barcode in communicatie met ons darmstelsel aan.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

We hebben al een goed beeld van welke micro-organismen aanwezig zijn in ons darmstelsel. Nu is het zaak om te doorgronden hoe deze bacteriën communiceren. Onderzoek naar de suikerbarcode van bacteriën vormt een belangrijk ontbrekend stuk van deze puzzel en kan leiden tot nieuwe behandelingen.

Wat is er nieuw aan je werk?

Dit is één van de eerste systematische multidisciplinaire studies naar de suikerbarcode van goede bacteriën, een nog jong onderzoeksveld.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Bacteriën worden nog vaak enkel aanzien als slechte ziekteverwekkers. Weinig mensen zijn op de hoogte dat deze bacteriën cruciaal zijn voor ons welzijn en dus ook goed kunnen zijn. Ik vind het belangrijk om hier als wetenschapper zelf correct over te communiceren naar een breder publiek.