CHRISTOPHE VANDENBRIELE
Biomedische wetenschappen

Via ons onderzoek in het labo plaveien we de weg voor de ontwikkeling van geneesmiddelen in de kliniek.

De rol van PEAR1 in bloedplaatjes en endotheelcelbiology

Bio

Christophe Vandenbriele (°1984) is gepokt en gemazeld in de medische wetenschappen. In 2009 studeerde hij af als arts, waarna hij een doctoraat in de biomedische wetenschappen aanvatte. Momenteel volgt hij een opleiding in klinische cardiologie en intensieve zorgen in het UZ Leuven.

Doctoraat in het kort

Via een beurs van het FWO heb ik fundamenteel onderzoek verricht naar de rol van PEAR1 (Platelet Endothelial Aggregation Receptor 1) in bloedplaatjes en endotheelcellen (de cellen aan de binnenkant van bloedvaten) aan het Center for Molecular and Vascular Biology, KU Leuven; in samenwerking met het Sanger Institute (universiteit van Cambridge, UK).

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Wij ontdekten dat het PEAR1-eiwit een belangrijke rol speelt in de bloedstolling en in het vormen van nieuwe bloedvaten (neo-angiogenese), wat cruciaal is bij de vorming van tumoren. Gezien cardiovasculaire en tumorale dood de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld zijn, opent dit project hopelijk de deur voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Wat is er nieuw aan je werk?

PEAR1 werd in 2005 "ontdekt" aan de universiteit van Cambridge (UK). Onze groep toonde voor het eerst wereldwijd de rol van PEAR1 in bloedplaatjes en endotheelcellen aan.
 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Het is mooi om te illustreren hoe de ontdekking van de functie van een nieuw eiwit leidt tot het ontrafelen van nieuwe mechanismen binnen ziektes (zoals tumoren en hartinfarcten) en hoe dit aanleiding kan geven tot het ontwikkelen van nieuwe therapieën die hopelijk ooit mensen zullen genezen in de kliniek.