Als biologe raak ik keer op keer verwonderd door de dieren die ik bestudeer. Die verwondering wil ik met de mensen delen

Chemosensorische roofdierherkenning bij lacertide hagedissen

POPULARISEREND ARTIKEL

Moeten we bang zijn voor aliens?

Bio

Charlotte Van Moorleghem (°1991) behaalde een doctoraat rond roofdierherkenning bij hagedissen (UAntwerpen) en een Fulbright postdoctoral fellowship rond infectieziekten bij slangen (Oregon State University, V.S.). Ze wil bijdragen aan het beschermen van diersoorten wereldwijd. "Keer op keer raak ik verwonderd door mijn studiesoorten. Die verwondering deel ik het liefst van al met de mensen rondom mij."

Doctoraat in het kort

"Voor veel dieren is het vermogen om roofdieren te detecteren en herkennen cruciaal om te overleven. Gaten in onze kennis beperken de middelen om soorten te beschermen die bedreigd worden door invasieve roofdieren. In mijn doctoraat bekeek ik het mechanisme van roofdierherkenning via geur en de rol die dit speelt bij het ontwijken van invasieve roofdieren." 

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Vandaag worden er, vaker onbewust dan bewust, enorme aantallen dieren de wereld rond getransporteerd en vrijgelaten op plekken waar ze niet thuishoren. Er zijn vele gevallen gekend waarin de introductie van een soort het ecosysteem en de diensten die het levert grote schade toebrengt. Om dit te kunnen voorkomen moeten we weten waarom dit gebeurt." 

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Het is belangrijk om mensen bewust te maken van het gevaar van invasieve soorten. Iedereen kan zijn steentje bijdragen in het beschermen van natuur; bijvoorbeeld, door alert te zijn op reis en te voorkomen dat er planten of dieren meeliften naar of van de vakantiebestemming."

VIDEO PITCH