CHARLOTTE VAN HERZEELE ©KEVIN FAINGNAERT
CHARLOTTE VAN HERZEELE
Medische wetenschappen

De impact van bedplassen op het welzijn van een kind wordt nog te vaak onderschat.

Bedplassen: het belang van screening, psychologie en slaap.

Bio

Empathisch, rustig én rustgevend, ordelijk en nauwkeurig, stressbestendig en een teamspeler. Zo omschrijft Charlotte Van Herzeele (°1985) zichzelf. Na haar studies in de Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent vatte ze een doctoraat in de medische wetenschappen aan waarbij ze onderzoek deed naar bedplassen bij kinderen. Momenteel zet ze haar onderzoek verder als postdoc op de afdeling Pediatrische Nefrologie van het UZ in Gent.

Doctoraat in het kort

Kinderen die bedplassen kampen vaak met psychologische moeilijkheden en slaapproblemen. Mijn onderzoek toont aan dat een goede behandeling van bedplassen ervoor zorgt dat kinderen beter slapen en zich beter in hun vel voelen.

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

Bedplassen is een veel voorkomend probleem bij kinderen, tien procent van alle 7-jarigen heeft er last van. Mijn onderzoek toont aan dat de behandeling van bedplassen niet uitgesteld mag worden vermits de behandeling positieve effecten heeft op de slaap en het psychologisch welbevinden van de kinderen.

Wat is er nieuw aan je werk?

Voor het eerst werd aangetoond dat bedplassen een duidelijk effect heeft op de slaap en het psychologisch welzijn van kinderen.

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

Ik wil ouders graag duidelijk maken dat bedplassen een sterke impact heeft op het welzijn van een kind, zodat ze het probleem tijdig kunnen aanpakken. Want elk kind dat last heeft van bedplassen heeft recht op een behandeling.