Door de opkomst van data-hongerige toepassingen zoals ChatGPT is het tijd voor een stevige upgrade van het internet. Mijn werk rond ultrasnelle microchips zet de eerste stappen naar een toekomstige internetsnelweg
THz en Sub-THz CMOS Elektronica voor Hogesnelheidstelecommunicatie
Bio
Carl D’heer (°1995) behaalde in 2023 een doctoraat aan de KU Leuven over het ontwerp van microchips voor hogesnelheidstelecommunicatie. Nu zet hij zijn onderzoek verder op industriële schaal als ontwerpingenieur in de telecomsector. Naast zijn grote passie voor wetenschap en techniek houdt hij ook van sport, muziek en wetenschapscommunicatie.
Doctoraat in het kort
"Ons mobiel dataverbruik groeit elk jaar exponentieel, en door de COVID-pandemie en de opkomst van AI is die groei alleen maar versneld. Om ons toenemende dataverbruik te ondersteunen, zijn snellere dataverbindingen nodig. Communicatie op hogere frequenties is veelbelovend, maar stelt enorme uitdagingen voor het ontwerp van de nodige microchips. In mijn doctoraat onderzocht ik hoe we deze chips snel en goedkoop kunnen maken."
Waarom is jouw doctoraat belangrijk?
"Onze maatschappij is sterk afhankelijk van snel internet. Door het exponentieel groeiende dataverbruik is onderzoek naar snellere verbindingen cruciaal. Mijn onderzoek helpt ons om de toenemende hoeveelheid data te ondersteunen en zo een stabiel internet in de toekomst te garanderen."
Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?
"Data, internet en microchips spelen een steeds grotere rol in de maatschappij. Ik geloof dat een beter begrip van deze technische concepten positief zou zijn voor iedereen en de samenleving. Daarnaast hoop ik de volgende generatie onderzoekers te inspireren en zo onze toekomst te verzekeren."