Bert De Mot
Toegepaste ingenieurswetenschappen: chemie

Je toilet poetsen met CO2? Het kan!

Engineering aspecten van de elektrochemische reductie van CO₂ naar formaat

POPULARISEREND ARTIKEL

Je toilet poetsen met CO2? Het kan!

Bio

Tijdens zijn doctoraat binnen de ELCAT onderzoeksgroep van de Universiteit Antwerpen kon Bert De Mot (°1993) zijn twee grote passies combineren: duurzaamheid en chemische technologie. Zo onderzocht hij hoe CO2 omgezet kan worden in waardevolle grondstoffen met behulp van hernieuwbare elektriciteit. Een uiterst actueel topic dat Bert nu verder uitwerkt als CEO en co-founder van de spin-off Oxylum.

Doctoraat in het kort

"In mijn doctoraat onderzocht ik hoe we, met behulp van elektriciteit, CO2 kunnen omzetten naar mierenzuur, een basisgrondstof voor o.a. heel wat kuisproducten. Deze technologie, ook elektrolyse genoemd, laat ons toe om in de toekomst chemische moleculen duurzaam te produceren uit afvalstromen. Ik focuste voornamelijk op het reactorontwerp om zo een industriële implementatie mogelijk te maken."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"De CO2-problematiek staat hoog op de agenda van multinationals en politici. Met mijn onderzoek tonen we aan dat er oplossingen zijn, milieu en economie kunnen hand in hand gaan. Hiermee reiken we bedrijfsleiders de sleutel aan tot een duurzame toekomst."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Mensen denken vaak dat duurzame oplossingen duur zijn, of pas over 20 jaar klaar zijn. Hierdoor heerst er veel onrust over de CO2-problematiek. Ik wil aantonen dat er vandaag reële oplossing ontwikkeld worden en dat, ondanks de noodzaak tot snelle implementatie, paniek niet nodig is."

VIDEO PITCH