Annelies De wael
Fysica

Een atoom meer of minder kan een groot verschil maken

Modelgebaseerde kwantitatieve raster transmissie elektronenmicroscopie voor het meten van dynamische structuurveranderingen op atomaire schaal

POPULARISEREND ARTIKEL

Atomen zijn best ondeugend

Bio

Annelies De wael (°1993) is mama van Lars en Margot én doctor in de fysica. Tijdens haar doctoraat telde ze atomen in beweeglijke nanomaterialen! Ze groeide van een fysica met een niche-focus naar een wetenschapster met een liefde voor communicatie en het grotere plaatje. Dit probeert ze ondertussen in te zetten voor haar nieuwe job in het wetenschapsbeleid.

Doctoraat in het kort

"Nanomaterialen zijn erg klein en vertonen daardoor uiterst unieke eigenschappen. Een atoom meer of minder kan een groot verschil maken. Met mijn model kunnen we op basis van sterk ingezoomde beelden, opgenomen met een elektronenmicroscoop, achterhalen hoeveel atomen zich in het nanomateriaal bevinden en hoe sterk ze van plaats veranderen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het gericht ontwikkelen van nanomaterialen is de sleutel tot betere batterijen of de efficiënte omzetting van CO2. Doordat nanomaterialen onzichtbaar klein zijn, en foto's met de microscoop ervan misleidend kunnen zijn, is er een kwantitatief model nodig. Dat heb ik ontwikkeld tijdens mijn doctoraat."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Ook al ben ik niet langer actief als onderzoeker, geloof ik sterk in het verspreiden van wetenschap op een laagdrempelige manier. Ik wil graag mensen verwonderen, en ook heel transparant zijn over het proces van wetenschappelijk onderzoek, met name ook de onzekerheden die we soms tegenkomen." 

VIDEO PITCH