Longlist Vlaamse PhD Cup bekend

Nieuws

De 16 genomineerden van de Vlaamse PhD Cup

Wist u dat de dunste stalen injectienaald ter wereld in Vlaanderen werd ontwikkeld? Of dat innovatieve operatieverlichting en -ventilatie van Vlaamse ingenieurs straks het aantal infecties na operaties sterk kan doen dalen?  

Via de Vlaamse PhD Cup daagt Scriptie vzw jonge Vlaamse wetenschappers uit om hun jarenlange doctoraatsonderzoek met de wijde wereld te delen door het uit de doeken te doen in een presentatie van slechts drie minuten.

Liefst 74 onderzoekers stelden zich bij deze eerste editie kandidaat. De 13-koppige jury kweet zich van de moeilijke taak om 16 deelnemers te selecteren uit al deze fascinerende inzendingen. Na een beoordeling van de wetenschappelijke cv's en populariserende artikels over de onderzoeken viel de keuze op Marc Claesen (KU Leuven), Annick De Backer (UAntwerpen), Heleen Dewitte (UGent & VUB), Katrien Fransen (KU Leuven), Andy Gijbels (KU Leuven), Valery Ann Jacobs (VUB & KU Leuven), Sanne Jansen (KU Leuven), Eva Ryckeboer (UGent), Dorien Schepers (UAntwerpen), Didier Snoeck (UGent), Hanne Tytgat (gedoctoreerd aan de UAntwerpen & KU Leuven), Mieke Van Bockstal (UGent), Charlotte Van Herzeele (UGent), Dennis Van Den Auweele (KU Leuven), Christophe Vandenbriele (KU Leuven) en Gertjan Willems (UGent). Lees hier meer over de 16 geselecteerde onderzoekers en hun onderzoek.

De jury
De jury bestond uit prof. dr. Em. Willy Verstraete, Ides Debruyne (Journalismfund.eu), Inge Schelstraete (De Standaard), Dieter Decleene (Eos), Arnaud Zonderman (Scriptie vzw) en Jonge Academie-leden Liesbet Geris (KU Leuven), Evelien Smits (UAntwerpen), Giovanni Samaey (KU Leuven), Bert De Smedt (KU Leuven), Koen Brosens (KU Leuven), Bram Spruyt (VUB), Veerle De Herdt (UGent) en Kristien Hens (UAntwerpen).

Afvallers 
Naast de 16 geselecteerden verdienen nog twee onderzoekers een uitdrukkelijke vermelding: rechtenwetenschapper Jurgen Goossens en socioloog Stan De Spiegelaere. Ook zij sleepten een selectie in de wacht maar moesten wegens agendaconflicten verstek geven voor het verdere verloop van de wedstrijd. 

Mediaschool 
De 16 deelnemers doorlopen in de komende weken een vierdaagse mediaschool met onder meer presentatie-, interview- en cameratraining onder leiding van experten als Ivan De Vadder, Wim De Vilder en Tim Verheyden. De 8 kandidaten die het best presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaatsje in de finale op woensdag 28 september in het Paleis der Academiën. Tijdens die apotheose, die live bij te wonen is en te volgen is op canvas.be, strijden de acht onderzoekers voor een publiek en jury met als inzet een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro.    
 

Kom de finale bijwonen