Finalisten allereerste Vlaamse PhD Cup bekend

Nieuws

Finalisten Vlaamse PhD CupDe ontknoping van de allereerste Vlaamse PhD Cup nadert. Afgelopen weekend vond de halve finale plaats aan de VRT. Die leverde 8 sterke finalisten op.

Na een intensieve vierdaagse mediatraining namen de 16 genomineerden het bij de VRT in de Marconi Studio tegen elkaar op. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit onder meer Jan Hautekiet (Radio 1), Ruud Hendrickx (VRT taaladviseur) en prof. Evelien Smits (UAntwerpen – Jonge Academie) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence. Dat leverde volgende 8 finalisten op:  

  • Gertjan Willems, doctor in de communicatiewetenschappen (UGent) met zijn betoog “Subsidie, camera, actie! Film en politiek in Vlaanderen”
     
  • Valery Ann Jacobs, doctor in de ingenieurswetenschappen (VUB – KU Leuven) met haar presentatie “Innovatieve operatielamp beperkt infectierisico"
     
  • Dennis Vanden Auweele, doctor in de filosofie (KU Leuven) met zijn betoog "Religie is springlevend ... Maar waarom"
     
  • Heleen Dewitte, doctor in de farmaceutische & medische wetenschappen (UGent - VUB) met haar uiteenzetting “Kankerimmuuntherapie met ontploffende bubbels”
     
  • Didier Snoeck, doctor in de ingenieurswetenschappen (UGent) met zijn betoog “Zelfhelend beton maakt reparaties overbodig”
     
  • Dorien Schepers, doctor in de medische wetenschappen (UAntwerpen) met haar presentatie “DNA onderzoek kan levensbedreigende aorta-verwijdingen voorspellen”
     
  • Andy Gijbels, doctor in de ingenieurswetenschappen (KU Leuven) met zijn presentatie “Robot helpt blinden terug te zien”
     
  • Katrien Fransen, doctor in de bewegingswetenschappen (KU Leuven) met haar betoog “Rode Duivels met gedeeld leiderschap wereldkampioen”

Finale
Wie van deze acht wetenschappers de allereerste Vlaamse PhD Cup wint, raakt bekend tijdens de finale op 28 september in het Paleis der Academiën in Brussel. De finale is live bij te wonen én via een livestream te volgen op canvas.be. Onder het alziend oog van de finalejury -Annelies Beck (Canvas), prof. Dave Sinardet (VUB), dr. Hetty Helsmoortel (UGent) en Guillaume Van der Stighelen- strijden de kandidaten voor de eerste prijs: een opleiding ter waarde van 10.000 euro aan de Vlerick Business School en de nodige media-aandacht. Alle info en registratie op www.phdcup.be/finale

De jury
De jury bij de halve finale bestond uit Jan Hautekiet (Radio 1), Katleen Bracke (VRT Radionieuws), Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT), Geertje Slangen (ReyersTAAL), Stijn Van Der Stockt (Eén - Iedereen Beroemd), prof. Evelien Smits (Jonge Academie) en Hans Van de Water (presentatiecoach The Floor is Yours).