Elly Marcq
Medische Wetenschappen

Als kind wilde ik voor alles een verklaring hebben. Toen ik later besefte dat niet alles te verklaren is, veranderde de teleurstelling al snel in een drijfveer: ik moest en zou op zoek gaan naar verklaringen voor onopgeloste mysteries

Onderzoek naar immuuncheckpoint-blokkade als nieuwe behandelingsstrategie voor kwaadaardige pleurale mesothelioom

Bio

Elly Marcq (°1991) is kankeronderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Als kind wilde ze altijd al een verklaring hebben voor alles. Met volwassen te worden, werd haar echter duidelijk dat (nog) niet alles te verklaren is. De teleurstelling die ze hierdoor voelde, veranderde in een sterke drijfveer: ze moest en zou op zoek gaan naar verklaringen voor onopgeloste mysteries.

Doctoraat in het kort

"Kanker is een geraffineerde ziekte die op sluwe wijze aan behandelingen probeert te ontsnappen. Ik onderzocht hoe we deze ontsnapping kunnen verhinderen door de hulp van het eigen immuunsysteem in te roepen bij patiënten met asbestkanker (longvlieskanker). Mijn onderzoek leidde tot de ontdekking van een interessant doelwit dat we nu in de kliniek kunnen aanvallen."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Het gebruik van asbest werd in België in de jaren '90 dan wel verboden, toch blijft het aantal asbestkankerpatiënten in ons land toenemen. Dat komt onder meer omdat de kanker pas lange tijd (20 tot 40 jaar!) na blootstelling aan asbest ontstaat. Patiënten bij wie asbestkanker wordt vastgesteld hebben nog een gemiddelde levensverwachting van 9 tot 12 maanden, wat we met de huidige behandelingen hoogstens nog met één jaar kunnen verlengen. Er is dus dringend nood aan een nieuwe behandelingsstrategie."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"Problemen worden vaak pas aangepakt eens ze in de kijker staan. Daarom wil ik mensen bewust maken van de problematiek van asbestkanker en de dringende nood aan een nieuwe therapie hiervoor. Bovendien wordt heel wat kankeronderzoek gefinancierd met belastinggeld en giften van het publiek. Ik vind het dan ook belangrijk om het publiek te informeren over waar wij, kankeronderzoekers, mee bezig zijn."

VIDEO PITCH