Batist Geldhof
Bio-ingenieurswetenschappen

Ik wil mensen aansporen af en toe te onthaasten en de magie van de natuur op te zoeken

Het zijn de hormonen: Ontwikkeling stuurt lage-zuurstof geïnduceerde epinastie in tomaat

Bio

Batist Geldhof (°1994) combineerde tijdens zijn doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven zijn passie voor technologie met die voor planten. Momenteel gaat hij verder op hetzelfde elan als postdoctoraal onderzoeker bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Aan het Departement Elektrotechniek (ESAT) in Leuven haalt hij nu zijn hart op bij de ontwikkeling van plant-skin sensoren.

Doctoraat in het kort

"Plantensoorten zoals de tomaat hebben zich op allerlei manieren aangepast aan hun omgeving. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende aanpassingen is het bewegen van hun bladeren. Voor mijn onderzoek zocht ik met zelfontwikkelde sensoren uit waarom bladeren buigen tijdens zuurstoftekort in de wortels."

Waarom is jouw doctoraat belangrijk?

"Planten zijn van onschatbare waarde, maar hun belang wordt vaak onderschat. Ze voorzien ons van voedsel, produceren zuurstof, zuiveren de lucht, en zorgen voor verkoeling, om maar een paar voorbeelden te noemen. Helaas worden deze cruciale diensten steeds meer onder druk gezet door klimaatverandering en bevolkingsgroei. Door sensoren te gebruiken om de bewegingen van planten te monitoren, kunnen we vroegtijdig ingrijpen wanneer planten stress ervaren. Dit helpt ons om meer veerkrachtige plantensoorten te selecteren en beter om te gaan met de uitdagingen van de toekomst."

Waarom wil je het publiek informeren over jouw onderzoek?

"We staan niet vaak stil bij hoe planten, die we zo gewoon zijn, ons toch zoveel kunnen vertellen. Ik zou het publiek graag aansporen om af en toe te onthaasten en de magie van de natuur op te zoeken. Het is die magie die ik met sensoren aan de oppervlakte probeer te brengen."